Ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, aka οι Los Barberos, είναι τρεις δεξιοτέχνες με εμπειρία και εξειδίκευση στην ανδρική περιποίηση. Στο παραδοσιακό κουρείο που διατηρούν θα δεις άνδρες κάθε ηλικίας και κάθε στυλ. Hipster, mainstream, παραδοσιακοί, αρσενικά παλιάς κοπής και μεταμοντέρνοι. Καθένας έρχεται για διαφορετικό λόγο, όμως όλοι αφήνονται στα χέρια τους και χαλαρώνουν. Τους συναντήσαμε και μάθαμε τα πάντα για την ιεροτελεστία του μύστακος σε μια απολαυστική φωτογράφιση υπό τους ήχους της jazz σε ένα χώρο με vintage αισθητική και εσάνς μοσχοσάπουνου!

Los Barberos Αυτοι μεχρι και μουστακι θα σε βαλουν να ξυρισεις savoir ville (2) (Custom)

Κοιτάζοντας ξαφνικά γύρω μου σε ένα μπαρ συνειδητοποίησα ότι 9 στους 10 άνδρες σήμερα έχουν αφήσει μούσι. (Ο δέκατος ήταν απλά πολύ ξανθός για να το πετύχει). Μόδα ή άποψη;

Καθένας αφήνει μούσι για το δικό του λόγο. Άλλος γιατί είναι μόδα, άλλος γιατί βαριέται να ξυριστεί. Υπάρχουν και κάποιοι που απλά δεν τους αρέσουν τα μούτρα τους και αφήνουν γένια.”

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια τάση η οποία θα αργήσει να φύγει. Οι άνδρες δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα ξυριστούν όλοι μαζί. Είναι μια τάση που θα εξαληφθεί με την επόμενη γενιά. Στην διατήρηση της βέβαια συμβάλλει και η περιποίηση που είναι πολύ διαδεδομένη πια.”

Πώς πρέπει να περιποιείται κανείς σωστά τα γένια του;

“Αυτό είναι δική μας υπόθεση. Ωστόσο τα γένια πρέπει να είναι πρωτίστως καθαρά! Το πρώτο βήμα είναι να πλένει κανείς το πρόσωπό του καθημερινά.”

Κάθε πότε θα πρέπει να επισκέπτεται κανείς τον κουρέα;

“Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Δεν τους προτείνουμε ποτέ να έρχονται π.χ. κάθε πέντε ή δέκα ημέρες. Θέλουμε οι πελάτες μας να έρχονται όποτε οι ίδιοι αισθάνονται την ανάγκη να περιποιηθούν το πρόσωπό τους. Όταν δεν νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους και θέλουν μια αλλαγή.”

Los Barberos Αυτοι μεχρι και μουστακι θα σε βαλουν να ξυρισεις (5)

Τι άλλα στάδια περιλαμβάνει η περιποίηση εκτός από το ξύρισμα;

“Υπάρχουν υπηρεσίες όπως ο σχηματισμός των ζυγωματικών με κλωστή, ο σχηματισμός της γενειάδας, απολέπιση ή ενυδάτωση με εξειδικευμένα προϊόντα.”

Η ενυδάτωση βοηθά στο να μη μας «τσιμπάτε»; (γελάνε)

“Σε αυτό βοηθά ο τρόπος που θα δουλευτεί η τρίχα από τον τεχνίτη. Ο κουρέας με την τεχνική του μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή ακόμα και να εξαλείψει την αίσθηση του τσιμπήματος για τα κορίτσια.”

Έχεις κόψει ποτέ πελάτη στο ξύρισμα;

“Ναι.”

“Φυσικά.”

“Αν κάποιος πει όχι να ξέρεις ότι λέει ψέμματα.”

Οι Los Barberos θυμίζουν το κουρείο στις παλιές ελληνικές ταινίες, τότε που συγκεκριμένοι χώροι ήταν πολλά περισσότερα από ένα σαλόνι ομορφιάς. Πολιτικές συζητήσεις, σφυγμομετρήσεις, αθλητικά και πολλά άλλα. Οι παρέες ξαναγυρνούν στα μπαρμπέρικα του σήμερα;

“Ανέκαθεν στα κουρεία γίνονταν κάθε είδους συζητήσεις. Προσπαθούμε να μην γίνονται πολιτικές συζητήσεις, κομματικές μάλλον, γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια πιάνουμε τον παλμό της κοινωνίας, τους προβληματισμούς του κόσμου κλπ.”

“Ο κουρέας είναι εκείνος που ξεκινά τη συζήτηση. Πετά το μπαλάκι στο κέντρο και προσπαθεί να τους βάλει όλους στην κουβέντα. Στη συνέχεια αποσύρεται και κάνει τη δουλειά του ακούγοντας ωστόσο τη συζήτηση. Αν δούμε ότι πάει να ξεφύγει, επαναφέρουμε την ισορροπία.”

Los Barberos Αυτοι μεχρι και μουστακι θα σε βαλουν να ξυρισεις (4) (Custom)

Στη συγκεκριμένη εποχή οι άνδρες που επισκέπτονταν τα κουρεία κάθε άλλο παρά θηλυπρεπείς θεωρούνταν. Αντίθετα η περιποίηση ήταν επιβεβλημένη. Σήμερα υπάρχει κάποια επιφύλαξη;

“Όλα είναι θέμα οπτικής. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να διατηρούνται οι ισορροπίες.”

“Δεν υπάρχει περίπτωση σε άλλα μέρη του κόσμου όπως τα Εμιράτα, το Μαρόκο και αλλού, ένας άνδρας να επισκεφθεί ένα χώρο περιποίησης και να μην βγάλει τα φρύδια του ή να μη βάψει τα μαλλιά του. Στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα τόσο ανοιχτοί λόγω νοοτροπίας αυτό όμως σιγά σιγά αλλάζει. Θέλει εκπαίδευση και σταθερή πορεία. Εμείς προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας έτσι ώστε να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους με βάση τα στοιχεία του χαρακτήρα τους.”

Τι είδους κόσμος επισκέπτεται το κουρείο;

Έχουμε πελάτες από 2 έως 80 ακόμα και 90 ετών. Αυτή είναι η μαγεία του κουρείου. Κερδίζεις τους νέους με την τέχνη και το στυλ σου αλλά την εμπιστοσύνη των μεγαλυτέρων με την προσωπικότητά σου. Σπάνια θα δεις σε ένα μοντέρνο barber shop ηλικιωμένους. Αυτός είναι ο λόγος που δε θέλω να χάσουμε την ταυτότητα του κουρείου.”

Γυναίκες επισκέπτονται το κουρείο;

“Το κοινό μας είναι κυρίως ανδρικό. Έχουμε ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις, όπως μια κοπέλα η οποία κάνει ένα πολύ μοντέρνο κοντό κούρεμα ή κάποιες κυρίες στις οποίες κάνουμε αποτρίχωση με κλωστή σε σημεία του προσώπου.”

Los Barberos Αυτοι μεχρι και μουστακι θα σε βαλουν να ξυρισεις (6) (Custom)

Εκτός από τις φαβορίτες του Νotis, τη φράντζα των emo και το τριγωνικό μουστάκι ποιο άλλο trend δε θα ήθελες να επιστρέψει ποτέ;

“Ας υπάρχουν όλα. Αρκεί ο καθένας να μπορεί να υποστηρίξει αυτό που κάνει. Δε θα προτείνω σε κάποιον πελάτη μου ένα στυλ που ξέρω πως δεν μπορεί να υποστηρίξει ακόμα κι αν θεωρώ ότι ταιριάζει στο πρόσωπό του.”

Στην καρέκλα των Los Barberos κάθισε ο Γιάννης Καρδάσης. Ο Γιάννης είναι γραφίστας, dj και ραδιοφωνικός παραγωγός. Του αρέσει η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου εντύπου, η μυρωδιά που έχουν τα βινύλια και τα cd όταν τα πρωτοανοίγεις και έχει (στάνταρ) μια εμμονή με τις διασκευές, τις επανεκτελέσεις και τα remixes. Τον Οκτώβρη που μας πέρασε έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση, με έργα που είναι ένα συνδυασμός εικόνας, φωτογραφίας και τυπογραφικών τεχνικών. Τον Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει την δεύτερη. Στον ανύπαρκτο ελεύθερό του χρόνο προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να συνεχίζει να γυρίζει.

Los Barberos Αυτοι μεχρι και μουστακι θα σε βαλουν να ξυρισεις (1) (Custom)

Τους Los Barberos θα τους βρείτε στην οδό Ζαχαρία Παπαντωνίου 19, στον Άγιο Ελευθέριο.

Τηλ. :210 8320188

Εmail: info@losbarberos.gr

Facebook: Los Barberos 

Φωτογραφίες: SOvisual Photography 

Δημοσιεύτηκε στο Savoir Ville

Leave a Reply