Κάθεσαι αναπαυτικά στη σιδερένια καρέκλα με τα δερμάτινα καθίσματα. Ο Νίκος ανακατεύει με το πινέλο του το σαπούνι και ξεκινάει να απλώνει τον αφρό στο πρόσωπό σου. Επειτα παίρνει τη φαλτσέτα και αρχίζει να σε ξυρίζει προσεκτικά. Η τελετουργία ολοκληρώνεται με καθάρισμα προσώπου, την απαραίτητη ενυδατική κρέμα και ελαφρύ μασάζ. Οχι, δεν επέστρεψες στο 1960 ούτε βρίσκεσαι σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Είσαι στους Los Barberos, ένα κουρείο σε κάθετη οδό της Αχαρνών, το οποίο δημιούργησαν δύο φίλοι με μπόλικο μεράκι.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος και ο Νίκος Φερεντίνος λειτουργούν το κατάστημα με τη σημερινή του μορφή τον τελευταίο χρόνο. Στο χώρο τους, εκτός από το… πατροπαράδοτο ξύρισμα, μπορεί να βρει κάνεις κούρεμα «με έμφαση στο ψαλίδι και όχι τη μηχανή», καθώς και αποτρίχωση ζυγωματικών και περιποίηση γενειάδας με κλωστή. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες της Ανατολής και, όπως τονίζουν, «δίνει ξεκάθαρες και λεπτομερείς γραμμές στο μούσι». Παράλληλα, οι Los Barberos προσφέρουν καθαρισμό σβέρκου, αλλά και δύσκολων ανδρικών σημείων, όπως η μύτη και τα αυτιά. Και όλα αυτά σε ιδιαίτερα φιλικές τιμές, με το κούρεμα να κοστίζει δέκα ευρώ, το ξύρισμα πέντε ευρώ και την περιποίηση της γενειάδας τρία ευρώ.

Η ανταπόκριση των πελατών στην προσπάθειά τους κρίνεται ιδιαίτερα θετική. «Ο κόσμος το αγκάλιασε το μαγαζί, το θεώρησε όμορφο. Προσφέρουμε στους φίλους μας -γιατί έτσι θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας- κάτι ξεχωριστό που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια», λέει ο Γιώργος. «Υπάρχει αρκετός κόσμος που έρχεται μόνο για ξύρισμα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατί απολαμβάνουν μια παλιά αγαπημένη τους συνήθεια που δύσκολα βρίσκουν αλλού και οι νεότεροι γιατί θέλουν να δοκιμάσουν τη διαδικασία. Αρέσει γενικότερα και προσφέρει και την καλύτερη απολέπιση στο πρόσωπο», συμπληρώνει ο Νίκος.

Στόχος τους εξαρχής ήταν να απευθύνονται αποκλειστικά σε άντρες, επειδή θεωρούν την περιποίησή τους παραμελημένη. «Μας αρέσει να περιποιούμαστε το όμοιο φύλο, τον άνδρα. Θεωρούμε ότι είναι από πολλές πλευρές ριγμένος, πόσο μάλλον από την πλευρά της ομορφιάς», υποστηρίζει ο Νίκος. Γι’ αυτό λοιπόν έφτιαξαν ένα χώρο διαφορετικό. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καρέκλες που χρησιμοποιούμε για το κούρεμα. Κατασκευάστηκαν το 1955, έχουν ανακαινιστεί δύο φορές και με αυτές έχουν δουλέψει τέσσερις γενιές κουρέων» αναφέρει ο Γιώργος. Το ίδιο ισχύει και με τα εργαλεία τους, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνταν και σε παλαιότερα κουρεία. Επίσης, μέσα στο μαγαζί δεν θα βρεις ποτέ ανοιχτή τηλεόραση, παρά μόνο τζαζ μουσική, αθλητικά περιοδικά, κόμικς και βιβλία. Ανδρική υπόθεση δηλαδή!

INFO
Ζαχαρία Παπαντωνίου 19, Αγιος Ελευθέριος

Δημοσιεύτηκε στο metropolispress

Leave a Reply